WKR & PERSONEELSFEESTEN

Blog

Geplaatst op Wednesday 14 June

Veel bedrijven zijn momenteel volop bezig met het plannen van hun personeelsfeesten. Het organiseren van een personeelsfeest is niet alleen een geweldige manier om waardering te tonen aan je medewerkers, maar het versterkt ook de teamgeest en het gevoel van verbondenheid binnen de organisatie. Bij het plannen van een personeelsfeest is het belangrijk om rekening te houden met de regels en richtlijnen van de werkkostenregeling. In deze blog bespreken we wat de werkkostenregeling inhoudt en hoe je succesvol personeelsfeesten kunt organiseren binnen deze regeling.

WAT IS DE WERKKOSTENREGELING (WKR)?

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling die bepaalt hoe werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers kunnen geven. Het omvat ook de regels met betrekking tot personeelsfeesten en de fiscale behandeling ervan. Onder de WKR kunnen werkgevers tot een bepaald percentage van de loonsom, onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze regeling werkt om ervoor te zorgen dat je personeelsfeest fiscaal voordelig blijft.

De Werkkostenregeling (WKR) bestaat sinds 2015 en is verplicht voor elke werkgever. De WKR is in het leven geroepen om werkgevers de kans te bieden 1,2% van de totale loonsom (de vrije ruimte) belastingvrij in te zetten voor verstrekkingen en vergoedingen aan het personeel. Personeelsfeesten, kerstborrels, jubileumrecepties en een fiets van de zaak zijn hier voorbeelden van.

HOE DE WERKKOSTENREGELING WERKT

Binnen de werkkostenregeling zijn er twee mogelijke aanpakken voor personeelsfeesten: ze kunnen worden aangemerkt als 'intermediaire kosten' of als 'nihilwaardering'. Intermediaire kosten zijn kosten die je als werkgever maakt en waarvoor je geen vergoeding aan je werknemers geeft. Bijvoorbeeld de kosten van de locatie, catering en entertainment. Deze kosten vallen buiten de WKR en zijn volledig aftrekbaar.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de personeelsfeesten aan te merken als nihilwaardering, wat betekent dat de kosten ervan onbelast blijven voor de werknemers. Dit geldt voor feesten die op de werkplek of op een externe locatie worden gehouden en waar alle werknemers welkom zijn. Om een personeelsfeest fiscaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken is het belangrijk dat niet alles binnen de vrije ruimte van 1,2% van de totale loonsom wordt ondergebracht. Het gevolg hiervan is dat er geen ruimte meer is voor het organiseren van een personeelsevent. Dit is natuurlijk een enorme teleurstelling voor de medewerkers.

Personeelsfeesten kunnen worden ondergebracht in de vrije ruimte en vallen binnen de 1,2% van de totale loonsom. U kunt als werkgever voorkomen dat uw personeelsfeest niet meer in die vrije ruimte past door het personeelsfeest op uw eigen werkplek te organiseren. Personeelsfeesten op eigen werkplek en de activiteiten die hier onder vallen, krijgen een nihilwaardering en zijn dus belastingvrij.

WKR & EVENTS

In de meeste gevallen zijn evenementen voor werknemers te plaatsen in de WKR-regeling, maar wat valt nu precies binnen de vrije ruimte en wat valt onder de nihil waardering of krijgt een vrijstelling?

Nihilwaardering of vrijstelling:

  • Evenementen op eigen werkgebied
  • Evenementen met een grotendeels zakelijk karakter
  • Evenementen georganiseerd vanuit de personeelsvereniging

Binnen de vrije ruimte:

  • Evenementen op eigen werkplek
  • Evenement zonder grotendeels zakelijk karakter
  • Niet georganiseerd vanuit de personeelsvereniging


Het karakter van het evenement dat georganiseerd wordt is belangrijk. Is het karakter van het evenement voornamelijk zakelijk, dan krijgt het een gerichte vrijstelling of nihilwaardering. Is het karakter van het evenement voornamelijk feestelijk, dan valt het binnen de vrije ruimte.

MEER WETEN OVER DE WERKKOSTENREGELING?

Vraag het onze Event Adviseurs! Zij ontwikkelen ieder jaar tientallen concepten voor evenementen binnen de WKR regeling en weten precies waar ze op moeten letten om het evenement fiscaal voor jullie zo interessant mogelijk te maken! Ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Neem vrijblijvend contact met ons op!

📧 BERICHT STUREN    📁 DOWNLOAD INFORMATIEBOEKJE      gemiddelde beoordeling 8,8

MEER KENNISDELING DOOR EVENT CREATORS

brochure Event Creators


Informatie over onze aanpak en de mogelijkheden delen we graag! Vragen over ons bedrijf of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

🕻 085-1053333 ✉ info@eventcreators.nl

Bedankt! Hieronder kun je jouw brochure downloaden! Voel je vrij om contact met ons op te nemen na het bekijken van de brochure.

verplicht veld
verplicht veld